Kan ik affiliate links cloaken met Affiliate Held?

We krijgen steeds vaker de vraag of link cloaking mogelijk is met Affiliate Held. In dit artikel lichten we toe wat link cloaking is en wat de mogelijkheden zijn.

Link cloaking is het vervangen van een bestaande link met nieuwe (en vaak mooiere) link.

Denk dus bijvoorbeeld aan affiliate links die vrij lang zijn en allerlei nummers en informatie bevatten. In dit geval kun je deze affiliate link cloaken door bijvoorbeeld een tool zoals bit.ly te gebruiken. Je voert op deze website de affiliate link in en je krijgt vervolgens een kortere link ervoor terug. Eventueel kun je de tekst in de link zelf ook nog aanpassen.

Technisch gezien wordt er simpelweg een “redirect” aangemaakt vanuit de bit.ly link naar je affiliate link. Je affiliate link wordt dus niet “vervangen” maar “gecloakt”.

Onjuiste cloaking wordt niet gewaardeerd door Google

Er is een dunne scheidingslijn tussen het goed en foutief cloaken van links. Google geeft hierin duidelijk aan dat ze foutieve link cloaking niet toestaan en het daardoor ook zullen bestraffen.

Foutieve link cloaking houdt in dat de nieuwe link die je genereert voor bijvoorbeeld je affiliate link, foutieve informatie bevat waardoor de bezoeker van je website niet weet waar hij of zij aan toe is en naar een onverwachte link wordt doorgestuurd.

  • Een foutieve manier van link cloaking is dat je een affiliate link die verwijst naar een televisie, cloakt als volgt: https://bit.ly/iphone.

De bezoeker verwacht bij het klikken op bovenstaande link dat hij of zij wordt doorverwezen naar een pagina over een “iphone”. Maar vervolgens verwijst de gecloakte bit.ly link de bezoeker naar een pagina voor een televisie. Dat is wat Google bedoelt met misleiding en dit dien je ten alle tijden te voorkomen.

  • Een goede manier van link cloaking is dat je een affiliate link die verwijst naar een televisie, cloakt als volgt: https://bit.ly/televisie.

Bron: https://developers.google.com/search/docs/advanced/guidelines/cloaking.

Automatische cloaking in Affiliate Held

In principe heeft Affiliate Held al een “cloak functie”. Deze functie wordt gebruikt voor de uitgebreide statistieken functionaliteit. Het verschil tussen het cloaken van een link en het verschil hoe wij cloaken is dat bij Affiliate Held altijd de originele link nog aanwezig is in de gecloakte link.

Verder gebruiken wij het cloaken enkel en alleen om informatie te kunnen opslaan en te gebruiken voor de statistieken functionaliteit in de Affiliate Held plugin. We gebruiken het cloaken verder niet om links “mooier” te maken.

Voorbeeld affiliate link: https://partnerprogramma.bol.com/click/click?ah-rt-p=1&t=url&ah-rt-s=1204837&f=TXL&url=https://www.bol.com/nl/nl/p/duvo-fietskar-pet-trailer-80×56-5x63cm-grijs-oranje/9200000092645147&ah-rt-name=Duvo%2B%20Fietskar%20Pet%20trailer%20%2080%26%23215%3B56%2C5x63cm%20Grijs%20Oranje

Voorbeeld eigen gecloakte link: https://jouwdomein.nl/go/product-xxx-voorbeeld-yyy/

Voorbeeld gecloakte link Affiliate Held: https://jouwdomeinnaam.nl/redirect/?ah-link=https://partnerprogramma.bol.com/click/click?ah-rt-p=1&t=url&ah-rt-s=1204837&f=TXL&url=https://www.bol.com/nl/nl/p/duvo-fietskar-pet-trailer-80×56-5x63cm-grijs-oranje/9200000092645147&ah-rt-name=Duvo%2B%20Fietskar%20Pet%20trailer%20%2080%26%23215%3B56%2C5x63cm%20Grijs%20Oranje&subid=hondenfietskar-01&ah-post-id=1518&ah-product-id=1911&ah-merchant=bol.com&ah-network=bol.com

Op de manier hoe wij links cloaken, zorgt ervoor dat je de zoekmachine geen misinformatie geeft over de bestemming van de URL waardoor dit niet in strijd is met de richtlijnen van Google. Op deze manier kunnen wij op een legitieme manier een “tracking parameter” toevoegen aan affiliate links, waardoor we een mooi gedetailleerd overzicht kunnen geven van het aantal klikken op je affiliate links.

Onze “cloaking” methode wordt dus niet gebruikt om links mooier te maken, maar om de nodige data te kunnen opslaan in je eigen database zodat deze gebruikt kan worden voor de uitgebreide statistieken functionaliteit. Met Affiliate Held kun je verder geen “mooie” gecloakte links aanmaken.

Verder heeft de link cloaking van de Affiliate Held plugin (buiten link tracking om) geen andere doelstelling. Link cloaking van Affiliate Held is niet bevorderlijk of schadelijk voor SEO en zal ook niet zorgen voor meer conversies of klikken. Het cloaken van een link is in dit geval alleen handig voor het meten van het aantal klikken.

Met Affiliate Held is het mogelijk om je eigen gecloackte links toe te voegen (bijv. gegenereerd via bit.ly) door middel van het handmatig toevoegen van producten.

Binnen Affiliate Held plaats jij dus de gecloakte link in het veld “link” (alleen mogelijk als je verkopers handmatig toevoegt). Daarna heb je het veld “zichtbare linknaam” nodig om voor je bezoeker duidelijk te maken waar hij of zij daadwerkelijk naartoe wordt gestuurd. Anders wordt namelijk jouw domeinnaam uit het “link”-veld gebruikt als naam van de verkoper in de affiliate product weergave op je website.

Let op: individuele verkopers kunnen per product één keer toegevoegd worden. Dit betekent dat je geen gebruik kunt maken van het automatisch ophalen van gegevens voor een betreffende verkoper, als je deze al handmatig met een gecloakte link hebt toegevoegd.

Vragen?

Heb je vragen of suggesties over dit onderwerp? Twijfel niet en neem contact met ons op. Wij helpen je graag!

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *