Wat is een EAN code en waar vind ik deze?

Wat is een EAN code?

Een EAN code is een soort “paspoort” voor producten. Met een EAN code worden specifieke producten geïdentificeerd. De code is een internationale identificatie zodat producten wereldwijd verkocht kunnen worden. Ze worden ook gebruikt om variabele producten te onderscheiden. Verkoopt Bol.com bijvoorbeeld 3 mooie tandenborstels, maar hebben ze ieder een andere kleur? Dan zijn er vanzelfsprekend ook 3 verschillende EAN codes.

EAN code wordt ook wel eens GTIN-code genoemd. GTIN staat voor Global Trade Item Number. De GTIN van Europa is een 13-cijferige code die je ziet onder streepjescodes op de verpakkingen van producten. In Europa wordt deze ook wel EAN genoemd wat staat voor European Article Numbering. Hoe de GTIN-code er uit ziet verschilt per continent waar het product verkocht wordt of het type product. Zo hebben bijvoorbeeld boeken de bekende ISBN code (International Standard Book Number). Aangezien jij (hoogstwaarschijnlijk) uit Nederland komt en een Nederlandse plugin hebt aangeschaft gaan we ervan uit dat jij de Europese variant van GTIN het vaakst gebruikt.

Welke EAN code heb ik nodig voor Affiliate Held?

Voor Affiliate Held gebruik je een 13-cijferig nummer. Heb je slechts 12 nummers? Plaats dan een extra “0” vooraan de cijferreeks. Werkt de EAN code dan nog niet, dan zul je het product zonder EAN code moeten toevoegen aan de affiliate producten module.Waar vind ik een EAN code?

Waar kan ik de juiste EAN code vinden?

Het kan soms moeilijk zijn om een EAN code te vinden. De EAN codes staan niet overal vermeld en dit maakt het voor ons als affiliates soms moeilijk. Wij hebben drie oplossingen die je kunt gebruiken om succesvol een EAN code te vinden.

1. Op website van de aanbieder zelf

Bol.com is erg strikt in het tonen van EAN codes. Zo kun je als je verkoper wordt van het platform nooit een product verkopen zonder dat je een EAN code hebt. Bij de meeste aanbieders/ webwinkels wordt de EAN code vermeldt onder: “productspecificaties”.

2. In een database vol met EAN codes

Er zijn verschillende websites die een business gemaakt hebben van database creatie. Hier volgen 4 gratis opties om je product op te zoeken. Voeg deze websites toe aan je favoriete websites in je menu balk. Je zult ze regelmatig nodig hebben.

3. Op het product zelf

Als affiliate heb je waarschijnlijk niet alle producten die je gaat verkopen zelf in huis. Als je een review artikel hebt geschreven en het fysieke product zelf hebt gekocht kun je de EAN code vaak vinden op het product zelf of de doos van het product (bijvoorbeeld onder de streepjescode).

4. Gebruik de EAN zoekfunctie van Affiliate Held

Selecteer een of meerdere affiliate netwerken, voer een zoekwoord in, kies het juiste product en voeg direct het product in aan je centrale producten database van Affiliate Held. Soms kan het voorkomen dat een product geen EAN code heeft of dat de EAN zoekfunctie van Affiliate Held niet het juiste product filtert. Als de EAN zoekfunctie niet

5. In de productfeed van verkopers

Aangezien je werkt met Affiliate Held dan heb je vast wel eens gewerkt met productfeeds. In deze .csv bestanden vindt je letterlijk alle data. Zowel titel, prijs, voorraad, maar ook de EAN code. Dit bestand gebruikt Affiliate Held om product data in te laden.

Maar wist je dat je dit bestand ook kan openen in Numbers (Apple) of Excel (Microsoft)? Met de zoekfunctie, zoek je eenvoudig op de exacte titel van het product. Vervolgens navigeer je naar de juiste kolom van de EAN code. Hier volgt een stappenplan:

Stap 1: productfeed URL

Zorg dat je beschikt over de productfeed URL en plak deze in de adresbalk van je broswer. De feed wordt gedownload en is beschikbaar in je recente downloads. Dit is per besturingssysteem (iOS, Microsoft, o.i.d.) en per browser (Safari, Chrome, FireFox, o.id.) verschillend. In dit voorbeeld tonen we iOS en safari.

Stap 2: Open productfeed

Navigeer naar je recent gedownloade documenten. Dit is de plek waar het productfeed (.csv) bestand naartoe gedownload is. Open het bestand met jouw voorkeursprogramma. Onze voorkeur gaat uit naar Numbers (Apple) of Excel (Microsoft).

Stap 3: zoek de titel en bijbehorende EAN code

Met de zoekfunctie kun je letterlijk zoeken met allerlei soorten data. Je kan zoeken op EAN code, prijs, voorraad, SKU en andere productdata. Het beste is om de identieke producttitel te gebruiken waarvan jij weet dat deze ook op de site van de verkoper gebruikt wordt.

Als je het juiste product nu gevonden hebt navigeer je vervolgens naar de juiste kolom waar het EAN code staat vermeld.

Let op: als de EAN code niet gevonden wordt in dit document, dan betekent dit dat deze EAN code niet in de productfeed staat. De EAN code is het attribuut waarmee de software producten van elkaar kan onderscheiden. Het is letterlijk een product identificatie nummer. Dit betekent ook dat dit product niet opgehaald kan worden door de software van Affiliate Held.

Bestaan er product zonder EAN code?

Ja. Helaas bestaan er producten zonder EAN code. Het is dus niet mogelijk om dit product automatisch in te laden in je website. Heeft jouw product geen EAN code? Dan moet je misschien even achter je oren krabben of je dit product wel wilt tonen op je website. 🤭

Om deze reden hebben we in onze plugin de functie ingebouwd dat je affiliate producten handmatig toe kan voegen zonder EAN code.

EAN code niet gevonden?

Heb je de EAN code niet gevonden? Dan kan het natuurlijk zijn dat dit product helemaal niet meer geproduceerd wordt, de EAN code niet meer bestaat of één product heeft meerdere EAN codes. Mocht het echt niet lukken om de juiste EAN code te vinden mag je altijd contact met ons opnemen en de volgende data meesturen:

 • De correcte productfeed URL
 • De correcte URL waar het product wordt verkocht
 • De titel van het product
 • Wordt het product na jouw weten ook ergens anders verkocht? Dit horen we dan ook graag

  2 reacties

 1. Anouska
  23 augustus 2023 op 18:24

  Hi ik kan de Ean code niet vinden van dit product, ik kan het product ook niet vinden op naam.
  https://www.strongerlabel.com/nl/eclipse-crop-top-seamless-low-support-simply-taupe
  Eclipse Crop Top van Stonger.
  Hope you can help.

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *