Koppelen met Awin

Het koppelen van de Awin API werkt anders dan bijvoorbeeld de API koppeling van Bol.com, Daisycon en TradeTracker. Om Affiliate Held te kunnen koppelen met Awin moet je namelijk gebruik maken van een product feed.

Voorwaarden Awin API koppeling

 • Je bent geregistreerd bij Awin als publisher/ affiliate
 • Je media (website) is aangemeld en goedgekeurd door Awin
 • Je bent aangemeld en goedgekeurd bij één of meer campagnes

Als je niet aan deze voorwaarden voldoet kun je geen gebruik maken van deze API koppeling.

Waarom is een product feed nuttig? 

Product feeds geven publishers (jou) de mogelijkheid om snel links te vinden en weer te geven, zonder steeds handmatig eigen deeplinks aan te hoeven maken. Door een product feed te koppelen met Affiliate Held worden alle producten gescand en geïmporteerd wanneer jij een specifieke product EAN code hebt ingevoerd.

De feeds geven je rechtstreeks toegang tot miljoenen productdetails en prijzen. Van prijsvergelijkingen en dagelijkse deals, tot niches of algemeen aantrekkelijke producten. Er zijn ontelbare mogelijkheden om de data te gebruiken om producten op je website te promoten.

Stap 1: Product feed aanmaken

 • Login op Awin.com en ga naar je dashboard
 • Navigeer naar Hulpmiddelen > Create-a-feed
 • Vervolgens kom je op een pagina waar je je product feed kan aanmaken. Er zijn verschillende opties. Je kunt een product feed inrichten en filteren hoe jij dat wilt. De makkelijkste mannier voor een snelle website is productfeeds inladen op basis van verkopers. Je wilt immers alleen data inladen van producten die jij wilt promoten. Als je een feed creeert met veel producten die je niet gaat ptomoten, is dit zonde van de resources van je website.
 • In dit voorbeeld kies ik voor Kapperskorting.nl. Klik op adverteerders selecteren.
 • Selecteer minimaal één adverteerder en klik op opslaan. In dit voorbeeld kies ik alleen voor Kapperskorting.nl.
 • Nadat ik opslaan klik verschijnt het aantal producten die in deze feed zijn opgenomen. In dit geval zijn dat 12668 producten.
 • Klik op volgende en ga door naar stap 2 van dit document.

Stap 2: Data selecteren

 • Je komt nu op een pagina waarin je alle data kan selecteren die jij wilt integreren in je product feed. Voor de beste resultaten is het belangrijk om hier te klikken op: “Alles selecteren”. Als je dit niet doet wordt er géén EAN code ingeladen en werkt de automatische koppeling niet.

Stap 3: Eigenschappen datafeed

 • Scroll naar onder totdat je optie staan: “Eigenschappen datafeed” ziet staan met een knop eronder: “Datafeed downloaden”. Je ziet ook een lange URL. Dit is je datafeed URL die je later moet kopiëren.
 • Kies een indeling voor de datafeed

Standaard bij de Awin koppeling is de .CSV bestandextensie. Dit werkt gewoon goed. Liever een XML extensie? Selecteer dan XML (zonder DTD).

 • Kies de veldseperator (ook wel scheidingsteken). Dit is alleen relevant bij de .CSV extensie. Wederom standaard staat dit op komma. Het werkt gewoon prima om dit zo te laten staan.
 • Kopieer de link en ga naar stap 4

Stap 4: Product feed koppelen in Affiliate Held

 • Klik op “Voeg productfeed” toe
 • Vul de de naam van de productfeed in voor je eigen referentie (Kapperskorting.nl), plak de productfeed URL bij het veld: “link” en selecteer het type bestandextensie die jij bij stap 3 van dit document hebt gekozen (CSV of XML).
 • Heeft de productfeed (die je zojuist hebt gedownload) een .CSV bestandextensie? Dan moet je ook nog het juiste scheidingsteken selecteren. Dit scheidingsteken heb je bij het aanmaken van de productfeed zelf geselecteerd of gecontroleerd. Heb je een XML bestandextensie? Dan kun je verder lezen.
 • Vergeet niet het onderstaande vakje “Download productfeeds” aan te vinken om daadwerkelijk te beginnen met het downloaden van de productfeeds die je hebt toegevoegd. Dit is nodig om de verbinding met dit netwerk te voltooien. Na het opslaan van deze pagina wordt het vakje automatisch weer uitgeschakeld. Ga door naar stap 5.

Stap 5: Instellingen opslaan

Als laatste stap sla je de instellingen op. Dit is erg belangrijk voor een succesvolle koppeling. Het werkt namelijk niet om eerste alle API gegevens in te vullen van alle netwerken en dan pas op opslaan te klikken. Sla dus de instellingen op per uniek affiliate netwerk.

Wanneer je de juiste informatie hebt ingevoerd krijg je een positief bevestigende status. Als je deze melding krijgt is de API koppeling met Awin gelukt.

Veegestelde vragen Awin API koppeling

Kan ik meerdere adverteerders in één Awin product feed gebruiken of heeft het de voorkeur per verkoper een aparte feed aan te maken?

Onze voorkeur heeft om per verkoper één product feed te maken. Dit is vooral handig wanneer er wijzigingen plaatsvinden in de feed of verkopers stoppen/wijzigen van affiliate netwerk. Het is echter wel mogelijk om alle verkopers in één feed te zetten.

  6 reacties

 1. Rik Santegoets
  29 november 2022 op 10:03

  Hoi allemaal

  Ik kwam op Awin deze nieuwe functie tegen.

  https://wiki.awin.com/index.php/Product_Feed_List_Download

  Beantwoorden
  • Dennis van de Ven
   29 november 2022 op 10:10

   Hoi Rik,

   Dat ziet er goed uit. Mogelijk dat we daarmee een geautomatiseerde API koppeling kunnen maken i.p.v. handmatig feeds te voegen binnen de Affiliate Held plugin.

   Enig nadeel blijft dat er productfeeds gedownload moeten worden i.p.v. dat er via een API requests gedaan kunnen worden. Dit is dus helaas nog altijd langzamer en tijdsintensiever dan bijvoorbeeld de bol.com API.

   Ik noteer het in ieder geval op onze backlog. Verder zal het helaas geen prioriteit hebben op dit moment.

   Bedankt voor het melden!

   Met krachtige groet,
   Dennis van Team Affiliate Held.

 2. Lisette
  10 november 2021 op 22:31

  Kan ik meerdere adverteerders in 1 feed gebruiken of heeft het de voorkeur per adverteerder een aparte feed aan te maken?

  Beantwoorden
  • Dennis van de Ven
   20 november 2021 op 17:58

   Hoi Lisette,

   Het is in principe mogelijk om meerdere aanbieders in één feed te gebruiken. Zelf raden we aan om een aparte feed per aanbieder te genereren. Dit houdt het voor jezelf overzichtelijker qua beheer en je bent flexibeler bij het verwijderen van een specifieke aanbieder indien zij bijvoorbeeld stoppen met het hun diensten of wisselen van affiliate netwerk.

   Met krachtige groet,
   Dennis van Team Affiliate Held.

  • Ae
   7 maart 2023 op 17:25

   Is er een mogelijkheid om de prijzen automatisch te laten veranderen op je website wanneer een product in de sale is ? het lijkt me lastig om steeds te controleren of de product prijs wel klopt vergeleken met de huidige verkoper.

  • Dennis van de Ven
   7 maart 2023 op 18:38

   Hoi Ae,

   Het is zeker mogelijk om prijzen automatisch opnieuw te laten ophalen. Sterker nog; dat is juist de kracht van de Affiliate Held plugin 🙂

   Ik raad je aan om het volgende documentatie artikel door te nemen en dan met name hoofdstuk 6 (automatisch gegevens ophalen): https://docs.affiliateheld.nl/module-affiliate-producten/affiliate-producten-instellingen/.

   Daarin vind je precies hoe je de prijzen van al je producten automatisch kunt laten bijwerken. Let wel op dat je hiervoor de nodige API koppelingen dient in te stellen, daarvoor raad ik je aan naar de volgende link te gaan voor meer informatie: https://docs.affiliateheld.nl/categorie/api-koppelingen/.

   Heb je verder onze snelstartgids al bekeken? Ook die is zeker een aanrader: https://docs.affiliateheld.nl/algemeen/snel-starten-affiliate-held/ 💪🏻

   Laat gerust weten of je hiermee verder kunt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *