Ik krijg de melding “double slash in URL” via Ahrefs. Wat nu?

In dit artikel leggen we uit wat de foutmelding “double slash in URL” betekent die je kunt krijgen als je Affiliate Held gebruikt i.c.m. de Ahrefs “Site audit” tool.

1. Wat houdt de melding “double slash in URL” in?

De melding “double slash in URL” is een melding die getoond kan worden als je een “Site audit” uitvoert via Ahrefs. Deze tool struint jouw website af om te kijken hoe goed deze geoptimaliseerd is voor SEO (zoekmachine optimalisatie). Zo bekijkt de tool of de juiste koppen gebruikt in je teksten, of je “alt” teksten meegeeft aan je afbeeldingen en nog veel meer.

Als je de melding “double slash in URL” krijgt, houdt dit in dat er op je website een link gevonden is die een dubbele slash “/” bevat. Dit betekent een dubbele slash direct achter elkaar. Een voorbeeld dat Ahrefs zelf geeft is bijvoorbeeld: https://ahrefs.com/blog//. Hierbij is dus de laatst slash “/” overbodig en dus niet juist.

De melding wordt door Ahrefs gegeven omdat een dubbele slash in je link ervoor kan zorgen dat zoekmachines niet goed weten hoe ze de pagina moeten indexeren en dit vervolgens “duplicate content” (dubbele content) problemen kan veroorzaken.

Bron: https://help.ahrefs.com/en/articles/2596665-double-slash-in-url-error-in-site-audit.

2. Waarom krijg ik deze melding te zien?

Wanneer je gebruik maakt van de “link tracking” optie binnen de uitgebreide statistieken functionaliteit in de Affiliate Held plugin, worden automatisch al je affiliate links “gecloakt”. Klik hier om te lezen waarom we dit doen en wat “cloaking” precies inhoudt.

Door het cloaken van je affiliate links ontstaan in de ogen van Ahrefs foute dubbele slashes in je links. Dit komt omdat wij de originele affiliate link hergebruiken in de nieuwere gecloakte affiliate link. Daarover lees je hier meer.

Hieronder een voorbeeld van een originele affiliate link en een affiliate link die door Affiliate Held gecloakt is.

Voorbeeld affiliate link: https://partnerprogramma.bol.com/click/click?ah-rt-p=1&t=url&ah-rt-s=1204837&f=TXL&url=https://www.bol.com/nl/nl/p/duvo-fietskar-pet-trailer-80×56-5x63cm-grijs-oranje/9200000092645147&ah-rt-name=Duvo%2B%20Fietskar%20Pet%20trailer%20%2080%26%23215%3B56%2C5x63cm%20Grijs%20Oranje

Voorbeeld gecloakte link Affiliate Held: https://jouwdomeinnaam.nl/redirect/?ah-link=https://partnerprogramma.bol.com/click/click?ah-rt-p=1&t=url&ah-rt-s=1204837&f=TXL&url=https://www.bol.com/nl/nl/p/duvo-fietskar-pet-trailer-80×56-5x63cm-grijs-oranje/9200000092645147&ah-rt-name=Duvo%2B%20Fietskar%20Pet%20trailer%20%2080%26%23215%3B56%2C5x63cm%20Grijs%20Oranje&subid=hondenfietskar-01&ah-post-id=1518&ah-product-id=1911&ah-merchant=bol.com&ah-network=bol.com

Zoals je in bovenstaand voorbeeld ziet, zie je dat er op meerdere plekken een dubbele slash gebruikt wordt (vanwege het hergebruik van de originele affiliate link in de nieuwe gecloakte affiliate link).

3. Wat moet ik doen met deze melding?

Het korte antwoord is: niets. Je kunt de melding prima negeren.

Ahrefs heeft in zekere zin zeker gelijk dat een dubbele slash zoals in de link eerder benoemd (https://ahrefs.com/blog//) onjuist is en dat dit mogelijk zoekmachines kan verwarren om de pagina correct te indexeren.

Toch is het in het geval van de gecloakte affiliate link door Affiliate Held, net even iets anders.

De dubbele slash wordt namelijk veroorzaakt doordat de originele affiliate link als parameter wordt meegegeven in de nieuwe gecloakte link. Dit is noodzakelijk voor de uitgebreide statistieken functionaliteit van Affiliate Held, goed te laten functioneren.

Omdat de affiliate link als parameter wordt meegegeven, is dit een prima “best practice” en dus ook toegestaan. Belangrijk om te weten is namelijk dat de “double slash in URL” dan ook voornamelijk ontstaat bij gebruik van het Partnerize netwerk. Dit komt omdat de affiliate links van Partnerize de parameters in een link op een andere manier gebruiken dan gebruikelijk is. Zo maakt Partnerize gebruik van een “:” (dubbele punt) om de waarde van een parameter aan te geven, terwijl dit doorgaans door een “=” (is-teken) geregeld wordt. Als je dus een Partnerize link cloakt via Affiliate Held, levert dit de melding “double slash in URL” op omdat Ahrefs het gebruik van de “:” i.c.m. een dubbele slash in de link (meegegeven als parameter) niet herkent.

We noemen dit dan een “false positive”. Een melding die in deze specifieke situatie onjuist is, die absoluut geen kwaad kan en die je daarom prima kunt negeren. Het gebruiken van de “link tracking” functionaliteit en het daarbij komende cloaking van affiliate links door de Affiliate Held plugin, heeft geen enkel negatief effect op je website en hoef je je verder dus geen zorgen over te maken.

4. Ik wil de melding toch oplossen. Wat nu?

Als je er toch voor wilt kiezen om de melding op te lossen, is de enige manier om de “link tracking” optie van de uitgebreide statistieken functionaliteit uit te zetten. Op die manier worden je affiliate links niet door Affiliate Held gecloakt en ontstaat de melding niet meer.

Toch willen we je erop wijzen zoals in hoofdstuk 3 uitgelegd van dit artikel, dat de dubbele slash absoluut geen schade aanricht aan je website en dat het een “false-positive” betreft.

Vragen of hulp nodig?

Heb je na het lezen van dit document vragen gekregen, kom je er niet uit of wil je gewoon contact met ons? Vul dan ons contactformulier in of stel een vraag in onze community.

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *